Åsas joggblogg

I denna blogg delar jag med mig av mina löprundor och små äventyr i naturen. Jag springer (vandrar, cyklar) alltid ensam i skog och mark så jag känner ett behov att få dela med mig av mina upplevelser. Min förhoppning är att jag skall kunna inspirera dig att börja löpträna, ta dig ut på vandring i skog och mark eller pröva andra naturbaserade aktiviteter. Kanske vi kommer att ses på en stig i skogen, på fjället eller på någon tävling framöver. Jag hoppas det!

Kuststigen Ljungskile – Backamo, tur och retur

Idag valde jag att vila mina armar och min hjärna från all golfträning och istället ge mig ut på en längre joggingtur. Tanken för dagen var att utforska Kuststigen från Ljungskile till Backamo och tillbaka.

Egentligen ger Kuststigen bara skäl för sitt namn den första delen av denna etapp. Från Ljungskile följer leden strandpromenaden genom den vackra badorten Lyckorna, där jag har den stora lyckan att bo. Jag följer kusten och passerar ganska snart golfbanan. Jag vinkar glatt till några nya bekantskaper vid 9:ans tee innan jag joggar vidare uppför de slingrande grusbackarna. Jag tar nämligen en liten genväg här. Egentligen följer kuststigen vattnet en bit till förbi campingen innan man ska ta av, men där har jag sprungit så många gånger tidigare att jag idag väljer att snedda uppför backen in i skogen.

Denna etapp går Kuststigen bl.a. längst gamla kommunikationsleder som en gång skapades för att man skulle kunna ta sig fram med häst och vagn. Jag joggar förbi Långevattnet och tar därefter av på Kuststigens avstickare emot Backamo lägerplats. I den korsningen kan man också välja att ta leden ner emot Stenungsund fram till färjelägret Kolhättan, men det får jag göra någon annan gång. Den största delen joggar jag längst slingrande grusvägar i skogs- och ängslandskap. Det går upp och det går ner och naturen bjuder mig på både blåbär och smultron längst vägkanten.
Vid Grinneröd stannar jag till och tittar på ett stensatt gammalt vägminne. Gamla Riksväg 2, en K-märkt väg. En söt liten stenbro ser jag där och börjar genast tänka på sagan om ”De tre bockarna Bruse”. Jag undrar om det inte var den här lilla bron de trippade, trampade och klampade över. Det gjorde i alla fall jag men utan att bli stoppad av något troll. Vilken himla tur!

Därefter blir det tyvärr asfaltsväg hela vägen fram till Backamo. Det är enligt vägskyltarna endast en sträcka på lite mer än 2 kilometer men det kändes som minst det dubbla. Jag gillar nämligen inte att springa längst asfaltsvägar och jag tycker inte om att hela tiden bli omkörd av motorfordon när jag är ute på mina små upptäcksfärder. Med tanke på att leden jag valt att utforska kallas för Kuststigen hade jag i min enfald trott att man åtminstone skulle kunna ta sig fram på en lite mindre grusväg vid sidan av väg 167. Men så var det ej.

Väl framme vid Backamo fick jag syn på ett litet café och jag bad till högre makter att de skulle ta emot MasterCard för nu vart jag riktigt kaffetörstig. Jag möttes av gudarnas välvilja eller hade möjligtvis tur för det gick bra att handla både glass och kaffe med mitt kort. Det var ett riktigt mysigt café, med en vacker trädgård och det smakade så bra att det var värt sitt slit.
När jag fikat klart valde jag att ströva runt en liten stund på den gamla militärförläggningen och jag passade också på att svalka av mig något nere vid sjön. Därefter gav jag mig av hemåt igen.
På hemvägen gjorde jag en liten avstickare till Grinneröds kyrka för att titta på ett gravfält från järnåldern. Något gravfält fann jag dock inte, utan jag såg bara gravar på kyrkogården och en massa fält runtomkring. Gravar och fält men inte något jag tyckte såg ut som ett gravfält.
Det blev en seg joggingtur hemåt. Det kändes i låren att jag inte varit ute på några längre löprundor det senaste året men jag kämpade på och unnande mig ärligt talat faktiskt också att gå en liten bit för att skaka loss mjölksyra ur benen efter den värsta backen.

Det kändes härligt när jag äntligen kunde se ut över golfbanan och havet igen. Med små små små steg joggade jag den sista biten uppför backarna till Flaggbergsvägen 25. Hem ljuva hem!

Etappen Kuststigen Ljungskile – Backamo, tor. är ca 28 km.

Bild från Lyckorna GK:s hemsida, www.lyckornagk.se

Taggar: Kuststigen, Lyckorna, Ljungskile, Grinneröd, Långevattnet, Backamo lägerplats, löpning, joggning;