Åsas joggblogg

I denna blogg delar jag med mig av mina löprundor och små äventyr i naturen. Jag springer (vandrar, cyklar) alltid ensam i skog och mark så jag känner ett behov att få dela med mig av mina upplevelser. Min förhoppning är att jag skall kunna inspirera dig att börja löpträna, ta dig ut på vandring i skog och mark eller pröva andra naturbaserade aktiviteter. Kanske vi kommer att ses på en stig i skogen, på fjället eller på någon tävling framöver. Jag hoppas det!

Vallbo - Issjödalen och Pyramiderna

Om du vill ge dig ut på riktigt trevlig traillöpning eller en vacker vandring i varierande natur så kan jag varmt rekommendera leden från Vallbo till Issjödalen och Pyramiderna ca 22,6 km t.o.r. Jag vandrade den för första gången i måndags och blev så tagen av den vackra miljön kring Issjödalen och på Grönvallsdeltat att jag redan idag, fyra dagar senare, valde att åter igen genomföra turen men denna gång i något lättare skor. 
Du parkerar i Vallbo och följer där led 287. De första kilometrarna går uppåt längst en ganska stenig led. Jag skuttar idag glad i hågen uppåt i mina lätta joggingskor men håller nästan omgående på att drutta omkull när jag snavar på en sten. Jag klarar mig dock bra men håller därefter blicken i backen där stigen är teknisk och stenig.
Efter ca 3 km när du når Vargtjärnflätet öppnar landskapet sig och under ca 2 km får du ta dig fram på stadiga spångar över myrar där hjortronen precis mognat. Jag möter här idag två herrar som bär på tre spänner fulla med gyllene bär. De ser mycket nöjda ut vilket jag förstår att de är.

        Bild: Stor-Vargtjärnen

Sen blir det löpning/vandring på böljande stig förbi Stor-Vargstjärnen där det finns en trevlig rastplats och sedan över grönskande äng i fjällbjörkskog där fåglarna kvittrar fram till samevisten Grönvallen. Platsen är rogivande vacker. De små stugorna och husen charmiga och alldeles intill hör du en liten bäck porla. Vistet är privat men det är enligt fjällupplevelser.com ok att stanna och rasta om man visar hänsyn. När jag ser ett av husen kommer jag att tänka på hoben Bilbos hus i boken Bilbo – En hobbits äventyr (J.R.R. Tolkien, 1937) och tydligen är det fler som tänker som jag för strax därpå hör jag en cyklist bakom mig säga till sin kamrat ”det var som ett sånt där hobbithus”.

         Bild: Samevistet Grönvallen
Leden fortsätter att slingra sig uppåt genom fjällbjörkskogen. Jag känner mig ovanligt lätt i benen idag så springer på och undrar när de två cyklisterna tänker köra om mig. De verkar dock ta det lugnt och samtalar hela tiden med varandra så jag får helt enkelt fortsätta ta täten tills jag till slut väljer att ställa mig åt sidan för att släppa förbi dem. Vi är då strax framme vid Issjödalen. 
        Bilder: Issjödalen
Issjödalen är väldigt vacker och bergsformationerna mycket speciella. Jag har svårt att beskriva dem med ord för dig men du kan själv se på bilderna ovan. I issjödalen har flera sällskap stannat för en paus. Jag stannar och tar några bilder invid issjön men fortsätter sedan till höger om en privat jaktvilla upp på Gröndalsdelat. Detta område är världsunikt och bildades när inlandsisen smälte för 9 000 år sedan.  Läs mer om detta och se en tydligare beskrivning av ledens sträckning och hölj på https://fjallupplevelser.com/led/287/ 
          Bild: Issjön 
När du sprungit/vandrat en stund uppe på deltat kommer du skymta pyramiderna framför dig på höger hand men de syns ännu bättre längre fram när du nått samevistet Suengeren. Har du tur kan du även få se den bisonoxe som syntes här i tisdags. Jag hade hoppats så syn på hen idag men hade tyvärr inte den lyckan. 
            Bild: Pyramiderna
Efter denna fina utsiktsplats går leden åter ner genom fjällbjörskogen och när du når samevistet Grönvallen är leden den samma som du tog upp mot issjödalen och pyramiderna. Min ambition var idag att springa hela sträckan men väl uppe på Grönvallsdeltat fick plötsligt ett av mina ben nog och var inte fullt så samarbetsvilligt som jag önskade. Varje löpsteg smärtade så valde istället att vandra genom fjällbjörkskogen tillbaka till bilen vilket fungerade bra. 
Något som kan vara bra att ha i åtanke för denna utflykt är att du kan behöva ta av dig skorna och vada över en liten fjällbäck på Grönvallsdältat så ta med något att torka fötterna med. När du vandrar genom fjällbjörksskogen är det en fördel att vara insmord med myggmedel eller bära täckande plagg. Eftersom vädret skiftar snabbt i fjällen bör du även ha med dig extra tröja och skyddande överdragskläder. Fika är trevligt och extra energi kan behövas efter halva vägen. Idag har jag alla "tänk om" ovan med mig, samt ett litet första förbandskitt till ingen nytta, men i måndags hade jag inte klarat rundan utan regnkläder, extra energi eller denna egenkonstruerade "mygghuva". 

           Bild: Liten stuga vid Grönvallen 

Jag hoppas du blivit inspirerad av detta inlägg och jag önskar dig en vacker vandring, en härlig traillöpning eller varför inte en utmanande cykeltur Vallbo – Issjödalen och Pyramiderna t.o.r.

             Bild: Magi?

Taggar: Issjödalen; Vallbo; Pyramiderna; Grönvallen; Grönvallsdeltat; Stror-Vargtjärnen; vandring; löpning;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: